Dosiye:GİRESUN ŞEYH KERAMETTİN TÜRBESİ VE MEZARLIĞI.png

Page contents not supported in other languages.
Kuva Wikipedia

Dosiye nkomoko(pixels 1.674 × 1.029, uburinganire bwa dosiye: 3,06 MB, ubwoko bwa MIME: image/png)

Ino dosiye iva kuri Wikimedia Commons ishobora kandi gukoreshwa n'iyindi migambi. Insiguro kuri urupapuro rusigura dosiye zayo zerekanwa aha hakurikira.

Incamake

Umwidondoro
Türkçe: Giresun merkeze 10 km uzakl›ktaki Boztekke Köyü mezarl›¤›n›n do¤usunda yer al›r. Horasan’dan

geldi¤ine inan›lan fieyh Keramettin adl› bir hocan›n türbesi olup, de¤iflik zamanlarda yap›lm›fl cami, kuyu, afl evi ve de¤irmenden meydana gelen bir vakfiyedir. Türbe, muhtemelen fieyh Keramettin’in ölümünden sonra yöre halk› taraf›ndan yapt›r›lm›flt›r. Kitabesi yoktur ancak girifl kap›s›n›n üzerinde, sa¤da bir fleceresi yer almaktad›r. Kare planl›, düzgün kesme tafllarla infla edilen türbe, sonradan içten ve d›fltan s›van›p boyanm›flt›r. Üstü k›rma çat› ile örtülüdür. Taban ve tavan› tamamen ahflapt›r. Türbeye do¤udan dikdörtgen formlu, bas›k kemerli bir kap› ile girilir. Dört basamakl› merdivenden ç›k›larak ulafl›lan kap›, çift kanatl› olup, demirdendir. Kap›n›n her iki yan›nda silmeli birer sütünce vard›r. Kap›n›n sa¤›nda ve solunda bas›k kemerli ve dikdörtgen formlu birer pencere mevcuttur. Her iki pencere de d›fltan yüzeyden hafif d›fla taflk›n bas›k kemerli birer çerçeve ile s›n›rland›r›lm›flt›r. Mazgal fleklinde düzenlenen pencereler demir flebekelidir. Yap›n›n do¤u cephesi d›fl›ndaki di¤er cephelerinde de bas›k kemerli ve dikdörtgen formlu, demir flebekeli ikifler pencere mevcuttur. Pencereler d›fltan, yüzeyden hafif d›fla taflk›n bas›k kemerli çerçeveler ile s›n›rland›r›lm›flt›r. Cepheler üstte d›fla tafl›r›lm›fl ahflap saçakla son bulmaktad›r. ‹ç mekân oldukça sade düzenlenmifltir. ‹çten duvar yüksekli¤ i 2.80 cm.dir. Yap›n›n içerisinde ters L fleklinde yükseltilen alanda dört adet sembolik tafl sanduka bulunmaktad› r. Bunlardan girifle yak›n ikinci sandukan›n Evliya fieyh Kerametine ait oldu¤u belirtilmektedir. Di¤erlerinin ise müritleri oldu¤u san›lmaktad›r. Ancak eskiden bu sandukalardan ikisinin üzerinde sar›k bulundu¤u köy halk› taraf›ndan ifade edilmifltir. Türbe, yaklafl›k 15 y›l önce tamamen y›k›larak betonarme olarak tekrar infla edilmifltir. Türbenin haziresinde 1765 y›l›nda vefat eden Cino¤lu Süleyman A¤a ve yine ayn› y›l vefat eden o¤lu Mehmet A¤a’n›n mezarlar› vard›r. Caminin haziresinde bulunan 1885 y›l›nda vefat eden Hac› Süleyman A¤a’n›n mezar tafl›nda yer alan flu sözler oldukça anlaml›d›r: “Ed-dünyâ temerru merra’s-sehâb fealeyküm ta’mirü kulübü’l-ihtibâb”

(Dünya bulutlar gibi gelip geçmekte, sen dostlar›n›n kalplerini onarmaya bak)
Igenekerezo
Inkomoko Igikorwa cisangije
Umwanditsi Girtab2828

Uburenganzira

I, the copyright holder of this work, hereby publish it under the following license:
w:en:Creative Commons
umurimo Imigabane ingana
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
Uridegemvya:
  • gusangiza – mukwimura, kwiragiza wongere utange igikorwa
  • guhinyanyura – kujanisha igikorwa
Ku mategeko akurikira:
  • umurimo – Utegerezwa gutanga inkuru injanye, tanga umurongo ku ruhushya, kandi erekana ko habaye impinduka. Urashobora kubikora muburyo ubwo aribwo bwose busiguritse, ariko atari mu buryo ubwo aribwo bwose bwerekana ko uwatanze uburenganzira agushigikiye canke ashigikiye ibikoresho vyawe.
  • Imigabane ingana – Mugihe uhinyanyuye, uhinduye, canke wisunze iki gikorwa, utegerezwa gutanga intererano zawe kuri same or compatible license kumwe n'igikorwa c'inkomoko.

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Items portrayed in this file

depicts Icongereza

creator Icongereza

some value

author name string Icongereza: Girtab2828

copyright status Icongereza

copyrighted Icongereza

inception Icongereza

28 Nyakanga 2015

Amateka ya dosiye

Fyonda kw'igenekerezo/isaha kugirango urabe dosiye nkuko yagaragaye uwo mwanya.

Igenekerezo/IsahaIparatiUburinganireUwukoreshaInsiguro
muri iki gihe00:17, 29 Nyakanga 2015Iparati ku gice c'igihe ca 00:17, 29 Nyakanga 20151.674 × 1.029 (3,06 MB)Girtab2828User created page with UploadWizard

Urupapuro rukurikira rukoresha iyi dosiye:

Metadata